Spor İçin Market Alışverişi Nasıl Olmalıdır ?

   Ne yiyorsak oyuz!” dediğimiz bugünlerde gerek hızlı hayata ayak uydurmak gerekse tüm çeşitleri tek seferde bir arada görebilmek için alışverişlerimizi süpermarketlerle çözebiliyoruz. Tam da bu noktada, bu mayın tarlasında en doğru tercihleri yapmamız mümkün… Öncelikle, hem ekonomik hem sağlık açısından doğru seçimlerle eve dönmenin ilk şartı önceden ihtiyaca göre hazırlanmış bir listeyle yola çıkmak. Kişisel deneyimlerimden yola çıkarak asla aç karnına gitmemeyi de listeye ekleyebilirim… Evet, market alışverişi listemiz elimizde, karnımız da tok diyelim, peki şimdi temel doğru seçimleri neye göre belirleyeceğiz?

KÖTÜ MARKET ALIŞVERİŞİ NASIL OLUR?

Taze sebze ve meyveler Mevsim dışı sebze ve meyveleri ne kadar sevseniz de lütfen almayın. Şekilleri çok aynı ve düzgün, kabukları doğal olmayacak kadar parlak, renkleri doğal renginden uzak gözüken ürünlerden uzak durun. Çok yumuşak veya çok sert olanları tercih etmeyin. Teşhirde daha cazip gözükmesi ve uzun süre dayanması için marketlerde sulama sistemleri olabilir; sebze, meyve, yeşillik reyonlarından ıslanmış ürün almayın. Doku olarak dokunduğunuzda gevşek gelen veya bir kısmı sert bir kısmı fazla yumuşak olan sebze meyveleri asla tercih etmeyin, muhtemelen ürün daha önce don görmüş demektir. Et, süt ve yumurta Öncelikle kırmızı eti fazla tüketmeyin, uzmanlar haftada bir kereden fazlanın iyi bir fikir olmadığını söylüyor. Çok uygun fiyatlı olan ürünlere dikkat edin, son zamanlarda özellikle kıyma gibi karışık ürünlerde gıda boyasından hayvan atık organlarına kadar pek çok hileli ürün yakalandı. Çok yeni kesilmiş, taze ürün tercih etmeyin. Porsiyonları kendiniz hazırlatın. Hormonlu ve çiftlikte doğal olarak beslenmeyen kanatlı ürünlerin hepsinden uzak durun, doğal olarak tüyleri yolunmamış tavukları asla satın almayın ve parça tavuk hiçbir zaman tercih etmeyin. Doğal beslenmeyen ve serbest gezmeyen tavuk yumurtalarını almayın, doğal gözükmeyen ve simetrik olmayan yumurtalardan uzak durun. Çok uygun fiyatlı süt ürünlerini tercih etmeyin. Doğal yollarla hazırlanmayan süt ürünlerinden uzak durun. Gevşek etli ve simetrik gözükmeyen balık asla almayın. Mevsim dışı balık almayın. Önceden temizlenmiş balıklardan uzak durun. Ekmek çeşitleri Beyaz undan hazırlanmış tüm ürünlerden uzak durun. Kepekli unun beyaz una kepek katılarak hazırlanmış olduğunu da burada hatırlatalım. Etiket okuyun, doğal olmayarak mayalanmış ve katkı maddeli ekmekleri almayın. Hamburger ekmeği gibi çok yumuşak dokuda ve pürüzsüz ekmek ambalajları en tehlikeli olanları. Onları katkı maddesi kontrolü yapmadan almayın. Su ve diğer içecekler Şeker katılmış tüm içeceklerden uzak durun. Konsantre tüm içeceklerden kesin olarak uzak durun. Etiket okuyun ve katkı maddesi gördüğünüz ürünlerin hepsinden uzak durun. Doğal olmayan sodaları tüketmeyin. Pet şişede olan, özellikle güneşte beklemiş ve şekli özelliğini kaybetmiş tüm içeceklerden uzak durun.

İYİ MARKET ALIŞVERİŞİ NASIL YAPILIR?

Taze sebze ve meyveler Elbette ilk olarak en önemlisi doğru mevsimde doğru sebze ve meyve tüketmeniz. Ürünlerinizi doğal boylarda seçin. Uzmanlar çok iri boy sebze/meyve için hormon uyarısında bulunuyor. Daima olgunlaşmaya yakın ürünleri tercih edin. Yeşillikler içinden kuru olanları, maydanoz, taze nane, dereotu vb. gibi taze baharatlarda da özellikle sapları daha ince ve körpe olanları seçin. Et, süt ve yumurta Kırmızı eti ölçülü tüketin. Pişireceğiniz yemeğe göre doğru ürün seçin; kıyma alacaksanız mutlaka gözünüzün önünde çektirin ve evdeki raf ömrünü hesaba katarak alışveriş yapın. Mutlaka serbest dolaşan ve doğal yemle beslenen tavuk eti seçin ve kuru yolma tekniğiyle tüyleri yolunmuş olarak alın. Daima bütün tavuk tercih edin. Etiket okuyun, orada yemlenme ve diğer detaylarla ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz. Eve gelince kullanmadan önce ocakta tütsülemeyi unutmayın. Mutlaka serbest dolaşan tavuk yumurtası alın. Etiket okuyun, üşenmeyin, bilgileri orada bulacaksınız. Uzmanlar keçi sütü ve süt ürünlerini inek sütünden daha fazla öneriyorlar, sürekli bulamasanız bile en azından gördüğünüzde dolabınızı keçi sütüyle çeşitlendirebilirsiniz. Etiket okuyun, ne kadar doğal yollarla hazırlanmışsa o kadar iyi. Günlük ve doğal süt tercih edin. Aldığınız sütle yoğurdunuzu evde kendiniz yapın. Balık alırken gözlerinin parlak, derisinin sıkı ve pullarının düzgün olmasına dikkat edin. Mevsim balıklarını tercih edin. Balığınızı mutlaka gözünüzün önünde temizletin. Ekmek çeşitleri Tam buğday veya tam çavdar unundan hazırlanan ürünleri tercih edin. Doğal mayalı ekmeklerden alın, organik undan hazırlanmış bulabiliyorsanız daha iyi. Uzmanlar gluten konusunda da hemfikir, yapabiliyorsanız kısa süreli glutensiz ürünleri tercih ederek diyetinize çeşitlilik katabilirsiniz. Su ve diğer içecekler Mutlaka etiket okuyun, su olarak Ph dğeri yüksek suların özellikle alkali beslenmede tercih edildiği konusunda uzmanlar hemfikir. Cam şişede su tercih edin. Ancak evde cam damacana kullanıyorsanız pompa bakımına da dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Şekerli tüm içecekleri hayatınızdan çıkartın. Doğal maden suyu tercih edin. Meyve suyunu evde hazırlayın. Satın almak isterseniz de doğal olarak sıkılmış, şeker katkısız olanları tercih edin. Enerji içeceklerini amacına uygun olarak ve ölçülü tüketmeye gayret edin. Sonuç olarak, doğru beslenme ve yaşam tarzı kısa süreli bir dikkatten öte, alışkanlıklarımızı değiştirme disiplini; biraz dikkatle ve düzgün takiple çok iyi hissetmek ve sağlıklı bir beden mümkün. Hazır ambalajlı ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durarak, en önemlisi etiket okuyarak kendimizi koruyabiliriz. Arada tatlı kaçamağı yapacağımız zaman da çeşitleriyle göz kamaştıran abur cubur reyonundaki bitter çikolata en uygun seçeneğimiz!

  • Geri Dön
  • »